A Gyöngyösi Triatlon, Atlétikai és Szabadidősport Klub (GYÖTRI Klub) 1991-ben alakult. A térségben (Mátra) egyedülállóan széles a skálája az egyesületünkben űzhető egyéni sporttevékenységeknek. Az eltelt időszakban versenyzőink számos országos bajnoki címet, diákolimpiai érmet és nemzetközi eredményt értek el. 

Egyesületünk korábban szinte csak az országúti triatlon sportágra szakosodott, itt indultak versenyzőink. A sportolói igények változását figyelembe véve, néhány évvel ezelőtt növelni kezdtük a választható sportágak számát, kihasználva a Mátra nyújtotta lehetőségeket.

Így a terepkerékpározás, terepfutás, teljesítménytúrázás és a téli sportágak közül a sífutás, majd a biatlon is bekerült az egyesület látókörébe. 

Az utánpótlás nevelésünknek köszönhetően büszkék vagyunk, hogy sok tucat fiatal szerette meg ezen sportágakat, köztük is kiemelkedőek a válogatott szintre jutott versenyzőink:

  • Kovács Zsófia a GYÖTRI-ben nevelkedett és lett válogatott, indult ifi, junior EB-n és VB-n többször volt dobogós helyen, Universiade győztes, jelenleg a Budaörsi TK versenyzőjeként 3 szoros Olimpikon (London, Rio, Tokió).
  • Csiszár Vivien az egyesületünkben kezdett a triatlonozni, majd tereptriatlonban, terepduatlonban lett magyar bajnok. Később hegyifutásban remekelt, 2019-ben juniorként a SkyRunning VB-n  4. helyezést ért el.
  • Gyallai Soma sífutó és biatlon válogatott. Saját nevelésű versenyző, már juniorként is felnőtt válogatott volt a Vasas színeiben és azóta is stabil tagja a magyar csapatnak. 2019 végén tért vissza egyesületünkbe, hogy segíteni tudja az edzéseket, részt vegyen a város sportéletében. Többszörös Biatlon és Sífutó VB résztvevő.
  • Juhász Patrik hegyifutó válogatott, szintén az egyesületünkben nevelkedett, aki a tereptriatlon terepduatlon versenyeken és utcai futó versenyeken is sokszor győzedelmeskedett. Később ő is hegyifutásban lett korosztályos válogatott, jelenleg az MFSE sportolója.
  • Makovinyi Attila is egyesületünkben ismerkedett a triatlonnal, szerzett alapokat a futó versenyekhez. Jelenleg a Gyöngyösi Atlétikai Klub színeiben, ifjúsági korcsoportban, atlétikában 800 m-en magyar válogatott és országos bajnok.
  • Gyallai Máté ígéretes triatlonista és középtávfutóként növekedett, sokszoros diákolimpiai és korosztályos országos bajnok. Majd a folyamatos téli felkészüléseknek köszönhetően sífutóként a Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokon (YOG-Lillehammer), valamint korosztályos világbajnokságokon képviselte Magyarországot.

Az utánpótlás mellett a felnőtt és a szenior korosztály is rendszeresen edz és indul versenyeken. Több tagunk is elmondhatja magáról, hogy többszörös Ironman, korosztályos magyar bajnok vagy dobogós helyezett. Ez jó például szolgál az utánpótlás számára. 

Triatlon szakosztályunk a legrégebbi szakosztály. Az utóbbi években elsősorban a tereptriatlon és terepduatlon versenyek Országos Bajnokságain állnak rendszeresen dobogón mind utánpótláskorú, mind felnőtt versenyzőink. Meg kell említenünk a közép és hosszú távú versenyeket is, ahol rendszeresen indulnak a versenyzőink. Ennek zászlóvivője Szmolnik Zoltán, sokszoros fél- és teljestávú triatlon teljesítő.

Sífutó- és biatlon szakosztályunk segíti a másik 2 szakosztály alapozását, változatosságot nyújtva a téli edzésekhez. Többször utazunk Szlovákiába, Ausztriába versenyzőinkkel hétvégi edzőnapokat tartva. Egyesületünk versenyzői eredményesen szerepelnek versenyeiken, országos bajnoki címeket, helyezéseket elérve, és korosztályos válogatottakká is tudnak válni. Gyallai Soma még utánpótláskorú versenyzőként lett felnőtt válogatott. Azóta 3. éve szerez Biatlon Világbajnokságra indulási jogot. Valamint a Téli Olimpiára is Kvalifikációs szinten belül teljesít.

Terepfutó szakosztályunk a legfiatalabb, mégis jelentős sikereket tudhat magáénak. Az elmúlt években 3 utánpótláskorú versenyzőnk biztosította helyét a válogatottban, és indult magyar színekben a Terepfutó (Skyrunning) Világbajnokságon.

Rendezvényeink:

Egyesületünk több mint 30 éve szervezi a „Városi Futónapot” Gyöngyösön és a „Mátra Kör” országúti kerékpáros versenyt. Mindkét rendezvény szakmailag és a részvevő tömegek körében egyaránt sikeres. Továbbá a fent említett rendezvények mind városi, mind országos szinten elismertek.

A Városi Futónapon a városi és a környékbeli települések oktatási intézményeiből közel 1000 diák vesz részt, de a mezőnyben megtalálhatóak Heves és Nógrád megye korosztályos élversenyzői is.

Emellett kisebb létszámú versenyek rendezésében is rendszeresen részt veszünk (sífutó és biatlon versenyek, városi és országos diákolimpiai versenyek rendezése).